PRED SKORI KRAJ PROJEKTA, OSVRTOM NA SVE NAUČENO I SAVLADANO, KRATKOM ANALIZOM NJENE PROVEDBE TE IZVOĐENJEM SVIH TRADICIJSKIH NAPJEVA NAUČENIH I SAVLADANIH TIJEKOM NJENOG SEDMOMJESEČNOG TRAJANJA, ODRŽAN ZAVRŠNI SUSRET RADIONICE TRADICIJSKOG (KLAPSKOG) PJEVANJA

Srijeda, 11.10.2023. u Domu kulture Hangar u Matuljima

U srijedu, 11.10.2023. je u velikoj dvorani Doma kulture Hangar u Matuljima, pred skori kraj provedbe Projekta, održan završni susret Radionice tradicijskog (klapskog) pjevanja. Uobičajeno, uvodni dio bio je usredotočen na ponavljanje osnovnih znanja o vokalnoj tehnici te je, kao i uvijek do sada, ono bilo popraćeno s praktičnim vježbama iz Kurikuluma i Priručnika za učenje tradicijskog (klapskog) pjevanja kojeg su svi polaznici dobili na korištenje nakon uvodnog okupljanja svih prijavljenih sudionika. Riječ je o vježbama za disanje i upjevavanje, odnosno zagrijavanje glasa te vježbama za razvijanje osjećaja za višeglasje i harmoniju.

Potom je prva polovica glavnog dijela bila u znaku završnog osvrta na sve naučeno i savladano tijekom sedmomjesečnog trajanja Radionice uz zajedničko preslušavanje svih tonskih zapisa snimljenih na susretima tijekom druge polovice rujna. Oni će, zajedno s glavnim projektnim rezultatom, a to je Priručnik za učenje tradicijskog (klapskog) pjevanja i Kurikulum, biti javno dostupni i nakon završetka provedbe Projekta kao projektni rezultat. Zatim je, temeljem podataka dobivenih putem Upitnika kojeg su polaznice i polaznici ispunili prije i nakon njenog održavanja te Upitnika kojim su ocijenili Priručnik za učenje tradicijskog (klapskog) pjevanja i Kurikulum,dio vremena bio posvećen analizi vrednovanja cjelokupne provedbe Radionice. Ova analiza potvrdila je veliko zadovoljstvo polaznica i polaznika cjelokupnim sadržajem i načinom provedbe Radionice te stečenim novim znanjima, vještinama i iskustvima. Sve zajedno urodilo je kod polaznica i polaznika velikom željom za ponovnim uključivanjem u ovakvu ili sličnu aktivnost, kada se za to ponovno bude pružila prilika. Dapače, izražena je velika želja za nastavkom rada usmjerenog ka stjecanju novih znanja, sposobnosti i vještina iz područja tradicijske glazbe i pjevanja sa ciljem očuvanja i promicanja vrijednosti bogate kulturne baštine i nasljeđa.

U drugoj polovici glavnog dijela su polaznice (ženska klapa) i polaznici (muška klapa), što samostalno, što zajednički (ženska i muška klapa združeni u mješoviti vokalni ansambl) otpjevali sve tradicijske napjeve koje su naučili i savladali tijekom sedmomjesečnog trajanja Radionice tradicijskog (klapskog) pjevanja. Na taj način je kraj njene provedbe okončan vrlo emotivno i nadahnuto, u ozračju tradicijske pjesme čije je očuvanje i promidžba bila jedan od najvažnijih konačnih ciljeva, kako održavanja Radionice, tako i čitave provedbe Projekta Škola tradicijskog pjevanja: Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle koja završava za nekoliko dana, 14. listopada ove godine.

Zahvaljujući se svima na uspješnoj, predanoj i nadasve predivnoj suradnji, veselimo se novom susretu i zajedničkom radu u nekoj novoj prigodi!

Muška i Ženska klapa Kastav